• Prima pagină • Sus • Planul site-ului • Pliante de informare • Proiect European • Medicină cu zâmbetul pe buze •

Diabet zaharat

• Programări • Localizare • 

• Centrul Medical Țuculanu • Bibliotecă Medicală Virtual㠕

 

Find more about Weather in Timisoara, RO

Rezoluţie optimă:
1024 x 768

Diacritice româneşti

Pentru a putea citi diacriticele româneşti efectuaţii următoarele setări pentru IE: Tools >> Internet Options >> Languages >> Add >> Romanian [ro] > OK.

Testul culorilor


 

Test
pentru alegerea videocapsulei endoscopice sau videoendoscopiei clasice:

Cum preferaţi vizitarea unui oraş turistic?
 

• Sus • Ce trebuie să știu despre... • Medicamente contraindicate • Regimuri •
• Sfaturi și regimuri în boli extradigestive • Informare și Consimțământ •

• Arterit㠕 Depresie • Diabet zaharat • Dislipidemie • Guta • Hipertensiune • 
• Litiaza renală oxalic㠕 Litiaza renală uric㠕 Lombosciatic㠕 Obezitate • Nefropatii •

Alimentația și regimul de viață în diabetul zaharat

Important!
Recomandările de mai
jos sunt orientative, ele trebuind a fi adaptate toleranței individuale și bolilor asociate de care suferă fiecare pacient în parte.
Dacă doriți un regim individualizat stării Dumneavoastră de sănătate,
contactați-ne informându-ne despre afecțiunile de care suferiți și unde să vă trimitem recomandările.

Scurte explicații

După cum știți, diabetul zaharat este o boală caracterizată printr-o insuficiență relativă sau totală de insulină (hormon secretat de pancreas, ceea ce face ca glucoza din pâine, făinoase, dulciuri și alte alimente să nu poată fi arsă în țesuturi, în cantitatea cerută de nevoile energetice ale organismului. Drept rezultat, glucoza crește în sânge (hiperglicemie). La o glicemie peste 1,80 g ‰, glucoza apare și în urină (glicozurie), unde nu se găsește în mod normal. Deci, prezența glucozei în urină arată că zahărul din sânge a crescut prea mult. Cu toată creșterea glicemiei, țesuturile sunt lipsite de glucoză și, ca o reacție naturală, organismul încearcă să o procure din grăsimile și proteinele alimentare (carne, brânză, lapte, ouă) sau chiar din proteinele și grăsimile din țesuturile proprii. Așa se explică scăderea în greutate a diabeticului și senzația de oboseală, cu toate ca el mănâncă mult. Faptul că diabeticul continuă să mănânce fără măsură nu face decât să-1 dezechilibreze și mai mult. Crește și mai mult glucoza din sânge și se elimină mai multă glucoză prin urină. O dată cu glucoza se elimină prin urină și multă apă, și împreună cu ea sarea, ceea ce duce la deshidratarea organismului. Prin transformarea grăsimilor și proteinelor în glucoză se formează corpi cetonici, care sunt toxici și pot să ducă până la comă diabetică. Corpii cetonici se elimină sub formă de acetonă prin urină și prin respirație, dând mirosul caracteristic de mere stricate. Tratamentul urmat cu strictețe îl ferește pe diabetic de complicații și menține organismul într-o stare care nu se deosebește prea mult de starea normală. Se consideră că diabetul este echilibrat când glicemia se situează < 2 g ‰, glicozuria este absentă sau nu depășește 10 g/24 de ore, iar greutatea corpului rămâne neschimbată.

Alimentația

Tratamentul diabetului constă înainte de toate din regimul alimentar cu glucide reduse cantitativ și în cantitate fixă. Cantitatea de glucide este stabilită de medic și oscilează între 120 și 200 de g/zi (față de 300–350 g cât reprezintă de obicei consumul zilnic pentru un adult nediabetic). Restricția făcută la glucide se compensează caloric cu alte alimente .care nu conțin glucide (albumine, grăsimi, verdețuri) și din care bolnavul poate mânca atât cât să se sature.

Când boala nu permite corpului să asimileze cantități <150 g glucide se intervine cu tratamentul medicamentos: insulina sau tablete antidiabetice, numai după caz și la prescripția medicului.

Pentru a fi sigur că respectă regimul alimentar, diabeticul este obligat să cântărească zilnic alimentele care conțin glucide. Orice depășire a prescripției medicului la alimentele din această categorie, duce la decompensarea diabetului. În schimb, respectarea regimului permite diabeticului să-și continue activitatea la fel ca orice om normal.

Regimul alimentar în diabet este format din două grupe de alimente, după cum urmează:

Alimente care nu conțin glucide și nu trebuie cântărite zilnic

Carne: vacă, vițel, pasăre, miel, porc, șuncă, piftie, mezeluri, conserve de carne (300 g).

Pește: proaspăt sau conservat.

Brânzeturi: brânză de vaci, caș, șvaițer, cașcaval (200-300 g).

Ouă: proaspete (1/zi).

Grăsimi: unt, untdelemn, margarină, slănină (60-100 g).

Smântână: proaspătă (50-150 g).

Nuci, alune: (4-5 bucăți).

Băuturi: ceai, cafea, apă minerală. De asemenea vin alb, țuică sau coniac, dar cu moderație, abuzul fiind dăunător oricui și cu atât mai mult diabeticului.

Zarzavaturi: roșii, vinete, spanac, ciuperci, ardei gras, varză albă, bame, varză roșie, conopidă, castraveți, dovlecei, fasole verde, ridichi, andive, ștevie, lobodă, păpădie, untișor, salată verde (800 – l 000 g).

Alimente care conțin glucide și trebuie socotite și cântărite zilnic pe cântar

Fructe proaspete: fragi, căpșuni, zmeură, agrișe, mure, piersici, mere, cireșe timpurii, caise, vișine, portocale (fără coajă, gutui, prune nu prea dulci (conțin 10% glucide).

Lactate: brânză de vaci, iaurt (conțin 4% glucide).

Făinoase: paste făinoase, cartofi, orez sau griș, toate cântărite fierte (conțin 20% glucide).

Pâine: proaspătă, indiferent de calitate (conține 50% glucide).

Mămăliga pripită, la fel și fasolea boabe cântărită fiartă (conțin 12% glucide).

Exemplu de regim cu 200 g glucide

Vor fi cântărite zilnic următoarele alimente:

ü 300 g fructe;

ü 500 g lapte (sau iaurt, sau brânză de vaci);

ü 250 g cartofi (sau paste făinoase fierte, sau griș ori orez fiert);

ü 200 g pâine sau de 4 ori mai multă mămăligă pripită.

Indicații privind echivalența unor alimente

Alimentele cu conținut glucidic permise diabeticului se pot înlocui unele cu altele ( în cantități echivalente).

Astfel: 20 g pâine = 250 g lapte (iaurt, brânză de vaci) = 50 g cartofi (o lingură) = 50 g orez sau griș fiert = 50 g paste făinoase fierte = 100 g fructe permise = 80 g mămăligă pripită = 100 g morcovi.

După cum se vede, greutatea pastelor făinoase, a grișului și a orezului se socotește după fierbere.

Alimentele interzise

Diabeticului îi sunt oprite făinurile, biscuiții, legumele uscate, castanele, zahărul, ciocolata, bomboanele, prăjiturile, rahatul, dulceața, înghețata, berea, vinul dulce, mustul, siropurile, lichiorurile, strugurii, prunele uscate, perele pergamute.

Regimul de viață

 • Dați multă atenție igienei personale, în special păstrați cu strictețe curățenia pielii și a gurii. Spălați-vă pe dinți după fiecare masă și tratați-vă eventualele focare dentare. Îngrijiți-vă picioarele, prin spălarea lor zilnică cu apă și săpun precum și prin evitare frigului și a încălțămintei necorespunzătoare.
   

 • Evitați viața, zbuciumată, cu încordare nervoasă permanentă care stânjenește echilibrarea diabetului.
   

 • Luați masa mereu la aceleași ore și respectați orele de somn.
   

 • Evitați viața sedentară și supraalimentația care predispun la obezitate. Obezitatea agravează diabetul și înlesnește apariția complicațiilor vasculare.
   

 • Pentru o mai bună ardere a glucozei vă este folositoare o activitate musculară, însă fără eforturi intense. De aceea vă recomandăm plimbări, mici excursii, gimnastică și sporturi ușoare: tenis de masă, ciclism, canotaj, vânătoare, scurte ascensiuni etc.

În cazul Dumneavoastră rația alimentară trebuie să conțină aproximativ ____ g glucide/zi, cantitate indicată de medicul Dumneavoastră în funcție de greutatea corporală, medicația pe care o urmați și valorile actuale ale analizelor (glicemie, glicozurie).

Tratament endoscopic (nechirurgical) pentru evitarea operației paleative sau anusului contra naturii în cancerul colo-rectal avansat

pH-metrie esofagiană computerizată

Polipectomie cu echipamente sigure și ultramoderne

Montarea de stent-uri (proteze) esofagiene, duodenale sau colo-rectale în stenoze canceroase sau necanceroase

Video-endoscopie cu capsulă

Depistarea precoce a cancerului colo-rectal, formă tot mai frecventă de cancer

Montarea balonului intragastric pentru slăbit

Noi echipamente de video-endoscopie (cele mai performante)

Cromoendoscopie pentru depistarea timpurie a cancerului și tumorilor benigne

Injecții cu exo-toxină botulinică pentru fisură anală

Tratamente în reumatologie și neurologie cu lumină polarizată (Laser) și nepolarizată (Bioptron)

Ligatură hemoroidală nechirurgicală

Azi
Hemostază endoscopică prin electrocoagulare cu Argon plasma
 

În curând
Manometrie esofagiană și ano-rectală


Pentru a afla cât mai curând de noile tehnici şi echipamente medicale pe care ne străduim să le includem în portofoliul nostru, trimiteţi-ne un mesaj la adresa news@gastroenterologia.ro sau un SMS la numărul 0371.187.480 pentru a vă putea expedia periodic mesaje telefonice sau buletinul nostru informativ (newsletter) care conţine informaţii despre metode de diagnostic şi tratament introduse recent în lista noastră de servicii, dispozitive medicale, proteze, aparatură şi instrumentar achiziţionat în ultima vreme,  informaţii sau comentarii despre noi tehnici sau descoperiri medicale, promoţii periodice, angajări de personal, modificări de orar, alte noutăţi.
Trimite-ţi un mesaj la adresa webmaster@plusx.ro cu sugestiile Dumneavoastră despre acest site.Toate paginile din această locaţie sunt publicate cu scop informativ, recomandările găzduite de portal având doar caracter orientativ deoarece o prescripţie medicală corectă se face doar pe baza unui consult clinic şi paraclinic amănunţit, astfel încât sfaturile noastre nu se pot substitui recomandărilor medicului Dumneavoastră.
Deşi datele prezente în aceste pagini precum şi e-mail-urile pe care vi le trimitem sunt atent verificate de medici, ele nu trebuie folosite sub nici o formă în scopul diagnosticării şi tratării oricărei afecţiuni sau pentru a înlocui medicamentele ori alte mijloace terapeutice prescrise de personalul medical autorizat care vă îngrijeşte sau supraveghează.
Data publicării: 15.01.2004 Ultima actualizare: 02.01.2014
Copyright © 2004 Gastroenterologia On Line, emblemă şi marcă înregistrată Centrul Medical Țuculanu.