• Prima pagină • Sus • Planul site-ului • Pliante de informare • Proiect European • Medicină cu zâmbetul pe buze •

Electrogastrografia

• Programări • Localizare • 

• Centrul Medical Țuculanu • Bibliotecă Medicală Virtual㠕

 

Find more about Weather in Timisoara, RO

Rezoluţie optimă:
1024 x 768

Diacritice româneşti

Pentru a putea citi diacriticele româneşti efectuaţii următoarele setări pentru IE: Tools >> Internet Options >> Languages >> Add >> Romanian [ro] > OK.

Testul culorilor


 

Test
pentru alegerea videocapsulei endoscopice sau videoendoscopiei clasice:

Cum preferaţi vizitarea unui oraş turistic?
 

• Legături utile • Pentru pacienți • Pentru medici •
• Istoria endoscopiei digestive • Un caz celebru de cancer colonic •

• Cromoendoscopia digestiv㠕 Disfagia • pH-metria esofagiană computerizat㠕 
• Manometria gastric㠕 Electrogastrografia • Imagini • Scheme terapeutice • 
• Termeni endoscopici • Transformarea malignă a ulcerului gastric • 
• Evoluția endoscopică a ulcerului gastric • Scurt istoric al videoendoscopiei cu capsul㠕
• Factori etio-patogenici în colonul iritabil • Tratamentul colonului iritabil •
• Tubul digestiv, litiaza și infecția urinar㠕

Definiție

Electrogastrografia este o metodă prin care se măsoară activitatea electrică generată de musculatura gastrică ca o consecință a undelor lente care se propagă la nivelul stomacului.

Tehnică

Culegerea biopotențialelor electrice se poate face cu electrozi aplicați direct pe mucoasă (introduși în stomac cu ajutorul unor sonde sau prin endoscopie digestivă), pe seroasă (în cursul unor intervenții chirurgicale clasice sau laparoscopice) sau pe tegumente la nivelul proiecției cutanate a stomacului.

Electrozii cutanați în număr variabil (3–5) sunt aplicați pe tegumentul curat și umezit pentru a reduce rezistența electrică la acest nivel. Cei mai mulți electrozi sunt plasați anterior, în dreptul regiunii antrale dar se pot utiliza și electrozi care culeg biocurenții propagați în regiunea posterioară a trunchiului.

Biopotențialele recoltate sunt filtrate (pentru a exclude artefactele produse de mișcările pacientului, inclusiv mișcările respiratorii, dar și interferențele cu biocurenții cardiaci sau intestinali) și înregistrate pe o perioadă variabilă de timp, care acoperă atât postul alimentar cât și perioada postprandială (Fig. 1), după ce pacientul primește un prânz standard. Datele sunt prelucrate computerizat urmărindu-se diverși parametrii (Tab. I).


 

Fig. 1: Electrogastrogramă normală înregistrată 1–à jeun și 2–postprandial


Tab. I: Parametrii necesari pentru interpretarea unei electrogastrograme*

Amplitudinea undelor

Ritmicitatea undelor

Frecvența dominantă a undelor lente

Procentajul de timp cât electrogastrograma este normală (frecvență =2–4 ciclii/min.)

Procentajul de timp cât electrogastrograma este anormală (frecvență ¹2–4 ciclii/min.), respectiv disritmică

Raportul dintre frecvența dominantă à jeun și respectiv postprandial

 *–determinările se apreciază comparativ, în cursul perioadei de post alimentar și al celei postprandiale.


Semiologie electrogastrografică

Activitatea bioelectrică normală

Din punct de vedere electrofiziologic, stomacul este împărțit într-un segment proximal și unul distal. Segmentul proximal prezintă activitate electrică non–fazică și este reprezentat de fornixul gastric și treimea proximală a corpului. Diferențele de potențial înregistrate la acest nivel corespund contracției izotonice a fibrelor musculare prin care se realizeaz㠓acomodarea (relaxarea) receptiv㔠a stomacului la conținut astfel încât hrana este stocată în rezervorul gastric menținându-se constantă presiunea intraluminală.

După o perioadă de timp suficientă pentru a asigura contactul alimentelor cu sucul gastric se produce o creștere a presiunii și tensiunii intraparietale consecutiv unor contracții lente dar susținute care asigură evacuarea lichidelor în duoden.

Prin aceste mecanisme segmentul proximal este implicat în depozitarea hranei și evacuarea lichidelor. Segmentul distal cu activitate electrică fazică (unde lente) generată la nivelul unui pacemaker este reprezentat de restul stomacului.

Pacemaker-ul gastric este localizat la nivelul porțiunii mijlocii a corpului gastric, de-a lungul marii curburi și emite unde lente cu frecvență de 3 (2–4) ciclii/minut care se propagă distal spre pilor, frontul de undă având formă circulară (interesează toată circumferința gastrică).

Propagarea undelor în sens retrograd spre stomacul proximal este împiedicată. În afara undelor lente, la nivelul stomacului se pot înregistra și potențiale de vârf care determină contracțiile fibrei musculare netede.

În cursul perioadelor interdigestive activitatea bioelectrică a stomacului are un aspect fazic desemnat cu termenul de "complex migrator mioelectric". Acesta are o durată de 90–120 minute și este format din patru faze. În faza I-a a complexului migrator mioelectric, care durează 60–90 minute, se înregistrează doar unde lente dar nu și potențiale de vârf, motiv pentru care nu există contracții. În faza a II-a care durează 20–30 minute crește frecvența undelor lente și apar potențiale de vârf care se succed ritmic. În cursul fazei a III-a fiecare undă lentă este urmată de un potențial de acțiune, astfel încât apar contracții puternice cu durată de 15–20 secunde. Foarte probabil că această fază este declanșată de creșterea concentrației serice a motilinei. Faza a IV-a care are o durată de aproximativ 10 minute este o etapă de recuperare a fibrei musculare și este urmată de o nouă fază I.

Segmentul distal al stomacului este implicat în amestecarea hranei cu suc gastric, în triturarea alimentelor solide, în propulsia chimului gastric spre pilor și evacuarea alimentelor solide în funcție de mărimea particulelor, vâscozitatea și conținutul lor în fibre.


Tab. II: Tipurile disritmiilor gastrice

Tip

Caracteristici

Tahigastria

>4 ciclii/minut

Bradigastria

<2 ciclii/minut

Tahi–bradigastria

Episoade alternânde de tahi– și respectiv, bradigastrie

Activitate electrică absentă

Linie izoelectrică pe electrogastrogramă


Activitatea bioelectrică anormală

Activitatea bioelectrică normală a stomacului poate fi perturbată de stimuli bioelectrici generați la nivelul unor pacemakeri ectopici care dezorganizează astfel activitatea contractilă (apar unde antiperistaltice, contracții necoordonate sau de intensitate redusă).

Din punct de vedere al frecvenței, modificările electrogastrografice sunt de patru tipuri (Tab. II) și se asociază de cele mai multe ori cu hipokinezia gastrică,  dar pot fi observate și la subiecți aparent sănătoși.  Deși coexistă în multe cazuri, disritmia și tulburările de contractilitate se întâlnesc și izolat la unii pacienți care prezintă grețuri. Trasee disritmice au fost identificate la mulți bolnavi cu gastropareză idiopatică, gastropareză diabetică, cancer gastric, anorexie nervoasă, rău de mișcare,  precum și în caz de disgravidie emetizantă. La persoanele sănătoase disritmia gastrică are caracter tranzitoriu. Persistența sa poate avea semnificația unei disfuncții gastrice la debut.

În ceea ce privește amplitudinea potențialelor înregistrate, aceasta este influențată atât de activitatea mioelectrică a stomacului (care reflectă indirect forța contractilă), dar și de locul de implantare a electrozilor, de grosimea peretelui abdominal și de gradul de distensie gastrică. De asemenea, amplitudinea înregistrată pe electrogastrogramă prezintă variații individuale legate de vârstă, sex, perioada ciclului menstrual, motiv pentru care ea este un parametru greu de interpretat în practică.

Informații mai utile din punct de vedere clinic se pot obține analizând puterea semnalelor înregistrate, parametru care depinde de amplitudinea și ritmicitatea biopotențialelor gastrice. Pentru eliminarea factorilor de eroare prezentați anterior, se calculează raportul dintre puterea curenților înregistrați pre– și postprandial care în mod normal este >1 și are semnificația intensificării activității bioelectrice (și indirect a contractilității gastrice) după ingestia de alimente. Un raport <1 se corelează de cele mai multe ori cu scăderea motilității și întârzierea golirii gastrice.

Deși este o tehnică neinvazivă și care nu provoacă disconfort pacientului, electrogastrografia este costisitoare, are numeroși factori de eroare și o valoare diagnostică limitată, motiv pentru care are o aplicabilitate practică mai redusă, fiind utilizată în centrele terțiare de gastroenterologie sau în scop de cercetare.

Tratament endoscopic (nechirurgical) pentru evitarea operației paleative sau anusului contra naturii în cancerul colo-rectal avansat

pH-metrie esofagiană computerizată

Polipectomie cu echipamente sigure și ultramoderne

Montarea de stent-uri (proteze) esofagiene, duodenale sau colo-rectale în stenoze canceroase sau necanceroase

Video-endoscopie cu capsulă

Depistarea precoce a cancerului colo-rectal, formă tot mai frecventă de cancer

Montarea balonului intragastric pentru slăbit

Noi echipamente de video-endoscopie (cele mai performante)

Cromoendoscopie pentru depistarea timpurie a cancerului și tumorilor benigne

Injecții cu exo-toxină botulinică pentru fisură anală

Tratamente în reumatologie și neurologie cu lumină polarizată (Laser) și nepolarizată (Bioptron)

Ligatură hemoroidală nechirurgicală

Azi
Hemostază endoscopică prin electrocoagulare cu Argon plasma
 

În curând
Manometrie esofagiană și ano-rectală


Pentru a afla cât mai curând de noile tehnici şi echipamente medicale pe care ne străduim să le includem în portofoliul nostru, trimiteţi-ne un mesaj la adresa news@gastroenterologia.ro sau un SMS la numărul 0371.187.480 pentru a vă putea expedia periodic mesaje telefonice sau buletinul nostru informativ (newsletter) care conţine informaţii despre metode de diagnostic şi tratament introduse recent în lista noastră de servicii, dispozitive medicale, proteze, aparatură şi instrumentar achiziţionat în ultima vreme,  informaţii sau comentarii despre noi tehnici sau descoperiri medicale, promoţii periodice, angajări de personal, modificări de orar, alte noutăţi.
Trimite-ţi un mesaj la adresa webmaster@plusx.ro cu sugestiile Dumneavoastră despre acest site.



Toate paginile din această locaţie sunt publicate cu scop informativ, recomandările găzduite de portal având doar caracter orientativ deoarece o prescripţie medicală corectă se face doar pe baza unui consult clinic şi paraclinic amănunţit, astfel încât sfaturile noastre nu se pot substitui recomandărilor medicului Dumneavoastră.
Deşi datele prezente în aceste pagini precum şi e-mail-urile pe care vi le trimitem sunt atent verificate de medici, ele nu trebuie folosite sub nici o formă în scopul diagnosticării şi tratării oricărei afecţiuni sau pentru a înlocui medicamentele ori alte mijloace terapeutice prescrise de personalul medical autorizat care vă îngrijeşte sau supraveghează.
Data publicării: 15.01.2004 Ultima actualizare: 03.08.2014
Copyright © 2004 Gastroenterologia On Line, emblemă şi marcă înregistrată Centrul Medical Țuculanu.